Formeren kost snel drie maanden

Het samenstellen van een nieuw college en het opstellen van een raadsprogramma en/of meerderheidsprogramma kost snel drie maanden.

De formatieduur van een nieuw college is vrij, sinds 2002. De recordhouders doen er sindsdien minimaal honderd dagen over voordat de nieuwe wethouders worden geïnstalleerd. In de grote steden vestigde Enschede het record met 103 dagen.

Vrouwen in college

Een van de spannendste vragen wordt of in 2022 het record van vier gemeenten met uitsluitend vrouwelijke wethouders wordt gebroken. In 2018 waren er slechts twee gemeenten met uitsluitend vrouwelijke wethouders: Appingedam en Gemert-Bakel. Tegenover 130 gemeenten met uitsluitend mannelijke wethouders

Binnenlands Bestuur

De Collegetafel zette voor Binnenlands Bestuur diverse aspecten op een rij, zoals: spelregels, de rol van een informateur, fragmentatie van de gemeenteraad, de lengte van de formatie en de wijze van benoeming van wethouders in het artikel “Formeren kost snel drie maanden”.

Gemiddeld 64 dagen

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, door de Leidse politicoloog Simon Otjes en de COELO-medewerkers Maarten Alles en Joes de Natris, blijkt dat de formatie van een gemeentelijk college gemiddeld 64 dagen duurt, zie onderzoek De duur van formaties en de lengte van collegeakkoorden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *