Het ambt van burgemeester en wethouders is een mannenzaak

Utrecht krijgt met Sharon Dijksma weer een vrouwelijke burgemeester. Deurne krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester: Greet Buter. In Schouwen-Duiveland werd onlangs voor het eerst een vrouwelijke SGP-wethouder benoemd. Toch blijft de collegekamer een mannenzaak: 103 van de 355 gemeenten hebben uitsluitend mannelijke wethouders en er zijn nog altijd 120 gemeenten waar nog nooit een vrouw burgemeester was.

In opdracht van Binnenlands Bestuur deed De Collegetafel onderzoek naar de hoeveelheid vrouwelijke burgemeesters en wethouders. De belangrijkste uitkomsten:

  • 103 van de 355 gemeenten hebben uitsluitend mannelijke wethouders;
  • 120 van de 355 gemeenten hebben nog nooit een vrouwelijke burgemeester gehad;
  • In 47 van de 355 gemeenten is ooit een vrouwelijke waarnemend burgemeester in functie geweest, maar dat heeft nooit tot de keuze voor een vaste Kroonbenoemde vrouwelijke burgemeester geleid;
  • In 5 gemeenten is nog nooit een vrouwelijke burgemeester of wethouder benoemd: Mill & St. Hubert, Staphorst, Woensdrecht, Eijsden-Margraten en Zwartewaterland.
  • In 37 van de 355 gemeenten is al meer dan tien jaar geen vrouwelijke wethouder gezien in het college van B en W;
  • In 10 gemeenten is nog nooit een vrouwelijke wethouder benoemd: Alphen aan den Rijn (sinds de fusie van 2014), Beek, Eijsden-Margraten, Druten, Leudal, Loon op Zand, Mill & St. Hubert, Staphorst, Woensdrecht en Zwartewaterland;
  • Vijf gemeenten hebben al meer dan twintig jaar een of meer vrouwelijke burgemeester (gehad), te weten: Blaricum (38 jaar), Heemstede (27 jaar), Lisse (22 jaar), Zoeterwoude (22 jaar) en Utrecht (20 jaar);
  • In 5 van de 10 grootste gemeenten is nog nooit een vrouwelijke burgemeester benoemd, te weten: Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Tilburg en Breda;
  • In 5 van de 12 provincies is nog nooit een vrouwelijke CdK benoemd, te weten: Groningen, Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Limburg.

Voor het artikel in Binnenlands Bestuur: Lastig te slechten mannenbolwerken.

Wil je weten welke gemeenten vrouwelijke burgemeesters hadden en wanneer voor het laatst een vrouwelijke wethouder aan de gemeentelijke collegetafel zat respectievelijk welke provincies vrouwelijke CdK’s en gedeputeerden hebben en hadden? Klik hier voor het overzicht van 355 gemeenten en 12 provincies.

Correcties & aanvullingen

Eemnes heeft volgens het gepubliceerde artikel en onderzoek sinds 2012 geen vrouwelijke wethouder meer gehad. Sinds 23 maart 2020 is mevrouw Wilma De Boer-Leijsma wethouder in Eemnes.

Na publicatie van het onderzoeksartikel is gebleken dat de gemeente Woensdrecht in de jaren ’80 drie vrouwelijke wethouders heeft gehad. Woensdrecht behoort daarmee als gemeente niet tot de gemeenten die nooit een vrouwelijke wethouder hebben gehad.