Han Polman symbool van keuze voor kwaliteit

De partij van Han Polman, D66, is klein in Zeeland maar toch wordt de burgemeester van Bergen op Zoom voorgedragen voor de opvolging van Karla Peijs als commissaris van de Koningin.

Polman is burgemeester in Bergen op Zoom. Bij zijn benoeming in 2005 had zijn partij, D66 niet eens een zelfstandige raadsfractie had; samen met de lokale partij BSD vormde D66 een fractie die tot de kleinste oppositiefracties in Bergen op Zoom hoorde. In Zeeland is D66 oppositiepartij en met 2 zetels de 9e van 11 partijen in de Zeeuwse Staten.

Kwaliteit

Met de keuze van Zeeland voor Polman mag de D66-bestuurder het symbool genoemd worden van de keuze voor kwaliteit in de zoektocht naar een nieuwe commissaris of burgemeester. Sinds de benoeming van de burgemeester en commissaris feitelijk de keuze van gemeenteraad of Provinciale Staten is – door de wetswijziging in 2001 door minister Klaas de Vries (PvdA) – leeft nog altijd het idee dat lokale of provinciale achterkamertjes doen wat Haagse achterkamers aan het Binnenhof in de laatste decennia van de vorige eeuw deden.

Stemerdink

Toen werd aan het Binnenhof door de lobbyisten van de grote politieke partijen precies gekeken hoe de verdeling van posten er uit zag. Een partij die eenmaal een provincie of gemeente had verworven, kon die vaak blijven claimen. De Brabantse hoofdstad Den Bosch was om die reden bij voorbaat voor een burgemeester van CDA-huize. Bosschenaar en voormalig staatssecretaris en minister Bram Stemerdink mocht wel proberen burgemeester te worden in zijn woonplaats. Maar ook al koos de Bossche raad hem als beste kandidaat, als PvdA’er was Stemerdink kansloos. Het lobbyspel in Den Haag zorgde daar wel voor, en dus werd, door ingrijpen van CDA-premier Lubbers CDA’er Don Burgers burgemeester van Den Bosch.

Noordwijkerhout

Sinds 2001 is de keuze van de gemeenteraad altijd gevolgd, en niet meer door Den Haag onderuit gehaald. Daarmee speelt de kwaliteit van de kandidaat een grotere rol. De politieke kleur is niet per se doorslaggevend, bijvoorbeeld als de grote partijen in een provincie of gemeente er niet samen uitkomen of een van hun kandidaten wordt geaccepteerd. In dat geval hebben kandidaten van partijen die een marginale positie in de raad of de Staten hebben, een goede kans mits hun professionele kwaliteit als burgemeester of commissaris de toets der kritiek kan doorstaan. Han Polman deed er toen hij solliciteerde vanuit het burgemeesterschap in Noordwijkerhout naar Bergen op Zoom zijn voordeel mee en had tevens de meeval dat er geen meerderheid mogelijk bleek voor een kandidaat van een van de grote partijen. En nu doet hij er opnieuw zijn voordeel mee als kandidaat voor de post van commissaris van de Koningin in Zeeland.

Michiel Jager

Met de aanstaande benoeming van Polman heeft D66 weer een commissaris van de Koningin in de gelederen. De partij van Alexander Pechtold kende sinds het vertrek in 2008 van Michiel Jager in Flevoland geen commissaris van de koningin meer in haar gelederen. De post in Zeeland is vacant omdat de 67-jarige Karla Peijs, oud-minister voor het CDA, besloten heeft te stoppen omdat er geen tweede volledige termijn meer inzit vanwege de verplichte pensioneringsleeftijd van 70 jaar. Peijs vertrekt op 1 maart 2013.